VRAAG HET DE MONTAGEMAN.(1)

DE MAN DIE ALLES MAKEN KAN

Lieve Montageman,
Is het normaal dat een bouwmarkt geen snoertjes-met-schakelaar in het assortiment heeft? Of moet ik een patent voor deze ‘uitvinding’ aanvragen? (Ik heb nu zelf een schakelaar tussen twee snoertjes gezet en het werkt prima, maar het scheelt behoorlijk veel gepeuter als je alleen een snoertje aan het kroonsteentje zou hoeven maken)

Victoria*

Lieve Victoria,
ja, het is normaal dat stekkers, snoeren, schakelaars, fittingen, al die dingen waar je afzonderlijk niets aan hebt, uitsluitend los van elkaar geleverd worden. Niet in alle mogelijke combinaties met elkaar. De een wil een rond zwart snoer van drie meter met een platte stekker en het aan/uitknopje op dertig centimeter van de stekker, een ander wenst juist een plat wit snoer van tien meter om netjes langs de plint te leggen en het knopje op een meter van het einde, zodat het knopje op de grond kan liggen. Een derde verlangt naar een voetschakelaar. Daar kunnen wij niet aan beginnen.

De enige manier om bij ons een compleet snoer te bekomen is een lamp kopen, de lamp eraf knippen en de lamp zelf weggooien, en men heeft het door jou verlangde snoer met slechts 1 los einde. De traditie heeft elektriciteit aan de man toegewezen. Een stekker met een snoer verbinden, er een schakelaartje tussen plaatsen, daar heb je een man voor nodig. Voor je het weet beschik je over een centraal gedimd lichtspel in je woning, te bedienen met de zevende afstandsbediening die er op je salontafel is komen te liggen.

Van oudsher zijn snoeren en stekkers met mannen verbonden, en die zijn trots en blij als ze zelf iets kunnen knutselen, hoe eenvoudig ook, dat vinden ze knap van zichzelf. Mannen willen geen kant en klaar snoer, met stekker en knippertje eraan, de mannen zullen dat zelf allemaal wel opknappen, ze hebben er een fijn klusje aan. Dikwijls twee fijne klusjes, omdat dan ook de stoppen in de stoppenkast een keertje moeten worden vervangen.

Doen ze graag voor je, hoor. Zolang in de bouwwereld de man het voor het zeggen heeft zul jij zelf aan de slag moeten. Advies: richt een Meisjesgamma op, een Damespraxis, een Wickes Women, waar vanuit het doel gedacht wordt, en niet vanuit die lange heerlijke weg ernaartoe.

Veel plezier met knutselen!

Montageman.

Heeft u ook zo’n handige vraag? Stel hem aan F. Die heeft echt overal verstand van.

+

Geplaatst in Log