DAT GAAT SNEL, MONTAGEMAN (3)

AMSTERDAM – De Anne Frankstichting wil kastanjes van de ‘Anne Frankboom’, die vanwege ziekte moet worden gekapt, verspreiden onder de honderden Anne Frankscholen in de wereld om ze te laten opkweken.

De kastanjes zijn er speciaal voor geraapt, zegt woordvoerster Patricia Bosboom. ”We onderzoeken hoe het zit met de in- en uitvoer van de kastanjes.”

De Anne Frankstichting ziet niets in de veiling van stukken hout van de boom bij het Achterhuis aan de Prinsengracht waarvan de opbrengst bijvoorbeeld naar een anti-racismecampagne gaat. Het hout gaat de hakselaar in. ”Wij vinden het mooier en symbolischer om op de plek van de boom een ent te planten die genetisch honderd procent identiek is.” Bij een kwekerij in het Groningse Glimmen staan enkele van deze enten.

Henric Pomes, eigenaar van het pand aan de Keizersgracht, met in de tuin de kastanje waarop Anne Frank vanaf haar onderduikadres uitkeek, respecteert het standpunt van de stichting om geen hout te verkopen. Hij wil wel een ‘plak’ van de boom. ”Om op te hangen.”

+

Geplaatst in Log