Schone Zaken

In Rotterdam vond jongstleden woensdag de eerste Eenzame Uitvaart plaats. In de loop van deze maandag worden gedicht en verslag op www.eenzameuitvaart.nl gepubliceerd. Dichter van dienst: Rien Vroegindeweij, die vrijdag de Anna Blaman Prijs ten stadhuize met veel ernstig bedoelde toespraken omgeven door burgemeester Opstelten kreeg uitgereikt, hetwelk een surreëel tafereel opleverde, nadat we de avond tevoren in de Stadsschouwburg Utrecht wel en ook het toneelstuk Wuivend graan van Wim T. Schippers bezochten. Vroegindeweij verraste met een droogkomische voordracht, waardoor er op de valreep méér dan alleen besmuikt te lachen viel.

+

F. Starik bezocht zondagmiddag 18 november het Bijbels Museum, de laatste dag van de tentoonstelling Ik ben een vreemdeling op aarde. Het was Open Dag, en dat betekent dat het museum van 11 tot 17 uur gratis toegankelijk was voor alle mensen, ook voor hen, die alle geloof verloren hebben. Het was uw laatste kans om het met eervolle vermeldingen omgeven –Songloed- (dvd, 2.30 minuut) aldaar te bekijken. Mijn moeder, een broer, zijn geliefde, een enkele vriend maakten van die gelegenheid gebruik. Mijn tante, die predikante is, beloofde al haar Bijbels op te eten als ik die publieksprijs dan tenminste niet gewonnen zou hebben.

Om 16 uur vond in de Jacob de Witzaal de uitreiking plaats van de Publieksprijs. Een flink deel van de bezoekers had in de afgelopen weken gestemd op zijn of haar meest favoriete werk in de expositie. Op de slotdag van de tentoonstelling ‘Ik ben een vreemdeling op aarde’ is door Jacobine Geel de Publieksprijs uitgereikt. Een bedrag van €1.500,- was gereserveerd voor de kunstenaar die de meeste stemmen van bezoekers kreeg. Gedurende de tentoonstelling kom men een stem uitbrengen op één van de dertien genomineerde kunstenaars. De Publieksprijs werd gewonnen door Erik Olofsen.

Zijn werk ‘Drives’ (2007), een videoinstallatie bestaande uit drie projecties, toont gefilmde portretten van rijdende automobilisten. Eenzame figuren zijn te zien, opgesloten in hun alles weerkaatsende blikken cocons. Het isolement wordt benadrukt door de portretten in extreme vertraging te projecteren op los van elkaar opgestelde schermen. Tegelijkertijd ontstaat er door de opstelling een soort verkeer waarin de auto’s elkaar in verschillende richtingen passeren. Het vervreemdende effect ontstaat door mensen die toch al stil zitten, vertraagd weer te geven. Ook de beweging van de auto’s ten opzichte van de achtergrond heeft op de kijker een desoriënterende uitwerking. De dubbele betekenis van ‘Drives’ duidt op de grote rol van de menselijke psyche in de installatie. Wat drijft de chauffeurs precies? Allen bevinden zich in dezelfde uitzichtloze positie. Gevangen in de metafoor voor de zogenaamde vrijheid: de auto.

Juryvoorzitter Jacobine Geel maakte de winnaar van de Publieksprijs bekend maar kon de oorkonde niet uitreiken, bij ontstentenis van de kunstenaar zelve. Wel lukte het uit de ingezonden formulieren een gelukkig formulier trekken dat een bioscoopbon ter waarde van Є 75,- kreeg uitgereikt. Die werd gewonnen door een nichtje van de kunstenaar.

Dat wordt smikkelen.

+

Schone Zaken is een kunstrubriek, iedere werkdag in VPRO de Avonden op Radio 6. Programmamaker Bente Hamel ondervraagt uiteenlopende gasten over een geliefd werk. Van welk boek / kunstwerk / film of song loopt uw hart over?

Hoe leerde u het kennen? Waarom vindt u het goed/indrukwekkend/belangrijk/mooi/…? Inspireert het u, en op welke manier? De korte gesprekken (8 minuten) zijn niet live, ze worden van tevoren opgenomen bijvoorbeeld bij u thuis of op uw werkplek.

F. Starik koos voor het lied Twee fietsen van kunstenaar Dan Geesin. Hij vertelt hoe hij het lied leerde kennen. Hij probeert uit te leggen waarom hij dat nummer zo goed vindt. Maar de kern, het geluk van het kunstenaarschap, raakt hij niet. Dat is maandag 3 december te horen in VPRO de Avonden tussen 20.45 en 21 uur op Radio 6. Luisteren kan via de kabel (frequenties op www.vpro.nl/avonden), DAB of podcast. Met een snelle internetverbinding is het makkelijk om op de website te luisteren: zowel live als achteraf.

+

In september verscheen TORPEDO nummer 2, met daarin opgenomen Mijn kleinste buurman, een stuk waaraan ik met zoveel plezier schreef, dat ik na publicatie in hetzelfde document verder & verder werkte tot het artikel de omvang van een kleine roman bereikte. Op zaterdagavond 10 november 2007 heb ik iets onhandigs gedaan, waardoor alle werk dat ik sinds augustus in dat artikel heb gestoken, voor mijn eigen ogen verdween, als sneeuw voor de zon: drie maanden werk down the drain. Vraag me niet hoe. Vertel me niet dat het niet echt weg kan zijn. Het is weg. Ik heb me erbij neergelegd. Woorden, woorden, woorden.

‘De onontkoombare tijd die alleen u toebehoorde’ is de laatste regel van het gedicht dat Rien Vroegindeweij schreef voor zijn eerste eenzame dode.

+

Geplaatst in Log
1 Reactie op “Schone Zaken
  1. jan schreef:

    Beste Starik

    Als vriend van de grote dikke buurman welke zijn naam Wlad is wil ik melden dat hij het drama niet heeft overleeft. Hij is Donderdag 13 december aan de gevolgen van de brand overleden. Hij heeft iedereen aan het schrikken gemaakt en het doet zeer dat hij nu een eenzame begrafenis krijgt. Wlad was een eenzame man maar hij had een goed hart. Ik zal zijn humor en zijn persoon missen. Sorry voor de overlast.