ZELF EEN KUNSTENAAR DE WINTER DOOR HELPEN

Ik heb nooit iets vreemds ingeleverd bij de garderobe van een museum, theater of disco. Als je die keer dat ik een zorgvuldig verpakte dode vis die ik van een fotostudio mee terug naar huis wilde nemen, niet meerekent. De tas was schoon. Dat er een dier binnenin zat, gaat de juffrouw niets aan.

Heel veel jaren geleden hoorde ik op de radio een interview met een juffrouw van de garderobe: zij vertelde dat je je handen na afloop van je dienst moet wassen met garagezeep: zo vet zijn de kragen van loodzware winterjassen. Dit is me altijd bijgebleven. Ik denk dikwijls aan kragen van overjassen.Wel heb ik ooit een op straat gevonden, zwaar beschadigd speelgoedautootje van straat geraapt en in mijn zak gestopt om het voorwerp een paar hoeken om stiekem in de etalage van een winkel in hebbedingetjes te plaatsen. Ik werd daarbij betrapt. De winkeljuffrouw haalde mijn bijdrage onmiddellijk uit de etalage. Maar nog altijd windt het idee mij op, een negatieve diefstal te plegen.

Je voegt iets toe, inderplaats het weg te nemen. Soms hamert een kunstenaar stiekem een werk van zichzelf aan de muur van een museum. Nu hoort hij er ook bij. Ik geloof niet dat het zo werkt. Wel heb ik hobby aan in supermarkten willekeurige dingen in andermans winkelkarretje leggen, alsof ze plots van plan zijn een onverwacht voorwerp aan te schaffen. Ze doen maar aan impulsaankopen. Ik houd erg van de verwarring die het geeft, als ze in het karretje kijken en zien dat er iets niet klopt. De eerste reactie is altijd dezelfde: men laat het karretje geschrokken los, als was er een heftige stroomstoot afgegeven. Dan komt de twijfel. Die vijf liter kattenbakvulling, dat kan dus niet, maar de overige producten kloppen wel.

—– Original Message —–
From: “Rikje Theunissen”

Sent: Monday, October 31, 2005 7:37 PM

Hallo allemaal,

Ik hoop dat jullie willen meewerken aan een klein onderzoekje.
Wat is het vreemdste dat jij (of familielid of vriend) ooit hebt ingeleverd in de garderobe van een museum? Iets dat je Met Eigen Ogen door een vreemde hebt zien inleveren mag ook.
Zelf heb ik na 3 dagen in de garderobe van het museum het idee dat je niet zonder gigantische loodzware rugzak naar een museum kan gaan.Het leukst was de vrouw die na een half uur alles terug wilde omdat ze in het verkeerde museum was. Over ongeveer een maand stuur ik een lijstje terug aan iedereen die een antwoord stuurt.
Groet van Rikje

NB: F. Starik gaf hierboven antwoord.
Hij nodigt zijn lezers uit hetzelfde te doen.

Steun deze kunstenaar die in de garderobe van een museum moet werken in plaats van kunst te maken, door haar bestaan te vullen met juist die bemerkingen, die de kunstenaar doen beseffen, dat ook deze taak een waardevolle kan zijn. Help deze kunstenaar de vette winter door. Niet op mijn adres, maar op het hare, dat halverwege deze weblog – hopelijk klikbaar- te vinden is. Uw beloning zal op den duur waarschijnlijk een mail terug van de kunstenares zelf zijn.

+

Geplaatst in Log