Sterven voor de kunst

De Duitse kunstenaar Gregor Schneider zoekt vrijwilligers die een natuurlijke dood willen sterven tijdens zijn tentoonstelling in het Haus Langemuseum in Krefeld, Duitsland. Inmiddels bemoeit de politiek zich ermee en lijkt het allemaal niet door te gaan. Als het museum niet akkoord gaat met zijn voorstel zal hij het project verhuizen naar een studio in zijn thuisstad, Rheydt.

“Mijn doel is de schoonheid van de dood te tonen.” Schneider zegt dat dokter Roswitha Franziska Vandieken, die haar eigen privékliniek runt in Düsseldorf, hem wil helpen met het vinden van vrijwilligers. Volgens Schneider moet het eenzame, ongeziene sterven in bejaardenhuizen en privéklinieken zichtbaar worden gemaakt.

Schneider zelf veinsde zijn eigen dood al eerder in een voorstelling. De kunstenaar is bekend om zijn ongemakkelijk aanvoelende installaties. Zo loopt er nu een tentoonstelling van zijn hand in La Maison Rouge (Parijs). Bezoekers moeten een parcours afleggen. Uiteindelijk komen ze via een opeenvolging van steeds kleiner en donkerder wordende kamers in een volledig verduisterde ruimte terecht, waar ze op eigen kracht de uitgang dienen te vinden. Ondertussen wordt het hele proces gefilmd.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website van de kunstenaar

www.gregorschneider.de

Geplaatst in Log