Parkeerklem is geschiedenis

Na 25 jaar is er afscheid genomen van de wielklem (ook wel bekend onder de naam ‘het kanariegele kreng’). Dinsdag werd de laatste wielklem symbolisch verwijderd door een medewerker die ook de eerste wielklem zette. Het Nederlands Politiemuseum krijgt het exemplaar voor zijn collectie. ANP/Koen van Weel

AMSTERDAM – Hij is vervloekt en verguisd en vandaag tot opluchting van velen ten grave gedragen. Amsterdam nam ceremonieel afscheid van de wielklem.

‘Het kanariegele kreng’ heeft sinds de invoering in de jaren tachtig honderdduizenden foutparkeerders in de binnenstad tot wanhoop en razernij gedreven, en tot scheldpartijen in alle talen.

De laatste klemmen zijn gisteren gezet. Vanochtend overhandigde wethouder Tjeerd Herrema een wielklem aan het Nederlands Politiemuseum in Apeldoorn. Grafdichter F. Starik droeg een voor de gelegenheid geschreven gedicht voor: ”Weet je nog, we stonden stilletjes omstrengeld op die parkeerplaats.”

De wielklem verdwijnt niet helemaal. Hij zal nog steeds gebruikt worden in de strijd tegen automobilisten die vijf of meer parkeerboetes hebben openstaan. Dankzij de nieuwe scanapparatuur zijn deze chronische wanbetalers eenvoudig op te sporen.

(PATRICK MEERSHOEK, Het Parool, 30 december 2008)

+

Geplaatst in Log
1 Reactie op “Parkeerklem is geschiedenis
  1. Hans schreef:

    Heel raar.