UITVAARTDICHTER

De familie van Dijk zag mij ooit op de televisie, de uitvaartdichter. Ze belden mij of ik ook voor particulieren een gedicht kon schrijven en jawel, ik kan ook voor particulieren een gedicht schrijven. Het leek ze wel een mooi idee, voor moeder. En zo is het. Er gaat onmiskenbaar iets luxueus van uit, je eigen gedicht aan het graf te hebben. Daarna gebeurde er heel lang niets. Ik nam aan, dat de televisie-uitzending weer vergeten was. Ze waren het niet vergeten. Het duurde alleen langer dan verwacht. Woensdag belden ze, dat het einde kwam. Per mail werd ik als hieronder weergegeven verder geïnformeerd.

Naam: Anna Maria Adelaar- Crouwel
Geboren op 2 maart 1917. Overleden op donderdag 1 december om 11.15 in verpleegtehuis Bornholm in Hoofddorp. Hier heeft zij de laatste 5 jaren van haar leven doorgebracht, sterk dementerend maar liefdevol verpleegd door de zusters.
In die laatste jaren was ze voor iedereen (dus ook vooral voor haar kinderen) een goed en prettig mens. Is in een eenvoudig en arm gezin opgegroeid. Altijd voor en na haar huwelijk hardwerkend geweest (met haar man Jan die nu 5 jaar geleden is overleden) werkte ze altijd zomers in de weekeinden bij een strandtent. Stond altijd klaar om mensen bij te staan. Was niet de meest gemakkelijke moeder , maar had het beste met ons voor. Hongerwinter, oorlog, alles meegemaakt had een hele lieve man en een goed huwelijk, haar man was een Jordanees dus ook een gezellige familie, ik ben erg blij dat ze zo zachtjes is ingeslapen met haar kinderen erbij want om zo dement te zijn is heel erg, ben voor haar blij dat ze uit haar lijden is. Wij komen je om ca. 12.30 ophalen en dan rijd je met ons mee en terug brengen we je naar de trein of je moet even mee koffie drinken dan brengen wij je weer thuis, nou Starik maak een mooi gedicht voor dit lieve vrouwtje. Bel nog even of dit accoord is, dan heeft u wel een copietje van het gedicht bij u.

De begrafenis is op dinsdag 6 december a.s. in Hoofddorp
Om 13.15 uur aanwezig bij de uitvaartverzorger in Hoofddorp. Om 13.45 uur Afscheidsbijeenkomst in het centrum. Daarna vertrek naar de begraafplaats om 14.30 uur. Daarna even terug voor een kopje koffie en dan weer naar huis.

I.M. Anna Maria Adelaar-Crouwel
2 maart 1917 † 1 december 2005

Het zingende kind dat in ons woont
en dat we ons leven lang voor elkaar verbergen
het zingende kind dat we ergens, diep van binnen
voor onszelf bewaren, schipper mag ik overvaren

ja of nee. Het lied van de overkant.
Wat de stralende morgen brengen zal.
Of neemt de nacht mij mee?
Moet ik dan veel geld betalen?

En hoe? Zal ik struikelen, zelfs vallen ja of nee?
Het angstige kind dat in ons woont, ergens verborgen
schipper moet ik overvaren, wie gaat mee?

Het lied van de overkant, het zingende kind,
meisje, moeder, schoot en aarde, niemandsland.
Schipper ik moet overvaren, neem me mee.

Neem me mee.

© F. Starik, dinsdag 6 december 2005

Geplaatst in Log