KUNST DIE MIJ GELUKKIG MAAKT (8)

Olaf Risee schrijft: “In 2001 bezocht ik met een bevriend dichter de tentoonstelling ‘Vier generaties – Een eeuw lang de kunstenaarsfamilie Toorop / Fernhout’ in het Centraal Museum te Utrecht. De meeste werken aldaar waren titelloos, maar een schilderij van Rik Fernhout was ‘Calimero eenoog’ getiteld — een aardig schilderij zo vonden de bevriende dichter en ik, maar we waren toch het meest onder de indruk van de titel. We besloten dat ik de titel zou mogen gebruiken voor een gedicht, want ik had ‘m het eerst gezien. Thuis schreef ik ’s avonds in minder dan een kwartier het gedicht ‘Calimero eenoog’, welke ik nog altijd beschouw als mijn beste vers. Het schilderij (en dan dus met name de titel) van Rik Fernhout is voor mij een poëtische eye-opener geweest: sindsdien meen ik te weten wat ik van (mijn) poëzie verwacht. Geloof ik.”

Carolina Mimi Sofia Feix schrijft:
“Mijn laaste moord van een oude man:
hier Starik!hier heb jemijn gift
uit de keel,vers uitgespugt in je mond!
Slik het snel en
ga eindelijk dood.
Je maakt de wereld ongelukkig
als je iets van mijn geluk wilt hebben!
en verget niet mij in je testament te
noemen.
Ga ik nu jou lelijke schilderij erven?…
want ik hou van vuurtjes maken.”

Arne Schoenvuur schreef al eerder op de Contrabas: “In The Guardian staat een leuk artikel over een Vereniging die het opneemt voor “De Wolkenhemel”. Deze liefhebbers van de “Kunst der Wolken” willen met hun vereniging mensen attent maken op de hemelse galerij die ze alle dagen gratis en voor niets kunnen bewonderen. Een bewolkte hemel wordt in Groot-Brittannië niet bepaald geassocieerd met iets positiefs. De WolkenVereniging wil nu de strijd aanbinden met het banale gedachtengoed van de Blauwe Hemel-industrie zodat de Britten met liefde over hun (meestal) bewolkte hemel kunnen praten. Pikant detail: de liefde voor wolken kan echtelijke problemen veroorzaken. Voor meer info, zie:
http://arts.guardian.co.uk/news/story/0,,1750041,00.html?gusrc=rss
1)mooiste kunstmoment?Iedere ontmoeting met het werk van Francis Bacon + The Guardian Angel van Heinrich Ignatius Franciscus Biber (viool, Patrick Bismuth)
2)mooiste recente kunstmoment?Tento van fotograaf Roger Ballen in het Fotomuseum in Antwerpen. www.rogerballen.comwww.fotomuseum.be”

Geplaatst in Log