MORIR EN SAN HILARIO

Getuige te zijn van de eigen uivaart: het is een regelmatig terugkerend thema in literatuur en film. Onlangs werd in de hilarische film ‘The weather man’, thans in de videotheek te huur, de zogeheten ‘levende uitvaart’ gepresenteerd, waarbij de plechtigheid een keer geoefend wordt, in aanwezigheid van de stervende, opdat die zelf van zijn eigen uitvaart kan genieten.

Binnenkort wordt in Nederland de film ‘Morir en San Hilario’ uitgebracht, waarvan de synopsis luidt: “Iedereen in het dorpje San Hilario verdient zijn brood aan de prachtige begraafplaats en door het organiseren en uitvoeren van de allermooiste begrafenisplechtigheden. De mensen komen speciaal naar San Hilario om er te sterven in stijl.

Maar de behoefte aan snelle begrafenissen en het ritme van het moderne leven in het algemeen hebben als gevolg gehad dat de inwoners van San Hilario geen werk meer hebben. Precies daarom zien ze Germán Cortés maar al te graag komen. Germán is een nieuwe klant die zijn laatste dagen in het dorpje wil doorbrengen. Zijn aankomst betekent voor de inwoners van San Hilario dat ze nog eens kunnen laten zien wat ze waard zijn en zo kunnen ze misschien de hele economie én het dorp zelf redden…..

Maar de dingen worden lichtelijk gecompliceerd wanneer Germán sterft nog voor hij San Hilario bereikt en de brave zielen van San Hilario per vergissing een vluchtende man ontvangen. De vluchteling, die zijn ware identiteit liever verborgen houdt, doet niets om het misverstand op te helderen en is zo getuige van de voorbereidingen van z’n eigen begrafenis. ”

Morir en San Hilario: 95 min. / 35 mm / Kleur / Dolby Digital / Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld / Spanje- Argentinië- Brazilië 2005

Nederlandse release: 24 augustus 2006
.

Geplaatst in Log