IK KAN TELEVISIEKIJKEN (1)

Nederland 1, zaterdag 3 november 2007, 1700 uur
Muziekfeest: Schlagerfestival.
Recensent van dienst: F. Starik

Registratie van het Vlaamse Schlagerfestival, dat in april jl. werd gehouden, maar pas nu door de TROS wordt uitgezonden. Afgelopen zaterdag kon er opnieuw uit volle borst worden gezongen. Meer dan 400.000 Vlaamse kijkers kijkers lieten zich eerder al charmeren door de schlagers en levensliedjes. In het weekend van 1 april 2007 genoten 24.000 liefhebbers van het levenslied van de tweede editie van het Schlagerfestival. De Ethias Arena in Hasselt zat drie keer tot in de nok gevuld en er werd feest gevierd tot in de vroege uurtjes.

Vierentwintigduizend enthousiaste Vlamingen die schlagers uit volle borst meezingen, trouwe fans die hand in hand meewiegen op de populairste Vlaamse hits, een kilometerslange polonaise die de Ethias Arena in Hasselt op haar grondvesten doet daveren. Tijdens de tweede editie van het Schlagerfestival werd zonder meer duidelijk dat het Vlaamse levenslied verre van verdwenen is en dat het zowel jong als oud in vervoering kan brengen. Vorig jaar werd het eerste Schlagerfestival georganiseerd. Meteen werd duidelijk dat het Vlaamse levenslied terug van weggeweest is en het festival werd een groot succes. Maar liefst 16.500 fans genoten er met volle teugen. VTM zag dat het goed was en besloot om in 2007 een tweede editie te organiseren.

Freddy Breck geeft er een lap op met ‘Rote Rosen’, de klassieker die hem wereldbekend maakte. Ook met ‘Bianca’ en ‘Überall Auf Der Welt’ zet hij de overvolle Ethias Arena op zijn kop. Mieke is één van de weinige vrouwen op het Schlagerfestival, maar meer dan 30 jaar ervaring zorgt ervoor dat ze meer dan haar mannetje kan staan. Zij brengt haar monsterhit ‘Een kind zonder moeder’. Benny Neyman mocht natuurlijk ook niet ontbreken op dit feest van het levenslied. Het werd een prettig weerzien met de Maastrichtenaar en met zijn meezingers ‘Waarom fluister ik jouw naam nog’ en ‘Een vrijgezel’.

Sergio geeft het beste van zichzelf tijdens zijn ode aan André Hazes. Hij zorgt voor een collectieve krop in de keel met zijn aangrijpende vertolking van Hazes’ hits ‘Een beetje verliefd’, ‘Zij gelooft in mij’, ‘Kleine jongen’ en ‘Zeg maar niets meer’. Bart Kaëll verwent het publiek met de aanstekelijke nummers ‘Zeil je voor het eerst’ en ‘De Marie-Louise’. Afsluiten doet Dennie Christian met zijn ‘Schlagerparade medley’ en ‘Rosamunde’.

Ik heb niet de hele uitzending gezien, dat moet ik er eerlijk bij vertellen. Toen ik mijn toestel inschakelde, was juist de charmezanger Sergio aan de beurt, die heb ik gezien. Sergio liet, laat ik dat maar eerlijk zeggen, een verpletterende indruk op mij achter. Ik had hem nooit eerder gezien. Dat is nog best knap van mij, als je weet wat Sergio allemaal al voor de wereld heeft betekend.

Op de middelbare school begon hij al met anderen te entertainen. Zijn eerste plaat werd in 1987 uitgebracht. Hij werd bekend als de mannelijke helft van het duo “Taste Of Joy” met zangeres Sandy, de latere Xandee. Ze brachten meerdere singles en albums uit. Later veranderden ze hun naam in Touch Of Joy en behaalden ze nu ook internationale successen.

Sinds 1999 presenteerde Sergio verschillende televisieshows. Ook met “Touch Of Joy” behaalde hij in dat jaar een enorme hit: Finger of Pain. Zijn nummer “Allez Allez Allez” dat geschreven werd ter gelegenheid van het EK voetbal in 2000, dat gehouden werd in België en Nederland, was een groot succes. Van jong tot oud, iedereen moedigde de Rode Duivels aan op de tonen van dit lied. België werd voor de eerste ronde al uitgeschakeld, dus zoveel te zingen viel er nu ook weer niet.

In 2002 vertegenwoordigde hij België op het Eurovisiesongfestival tezamen met drie Nederlandse zangeressen: Ibernice Macbean, Ingrid Simons en Jody Pijper. Tijdens de nationale preselecties heetten ze nog Sergio @ The Ladies, voor het internationale festival werd het Sergio & The Ladies. Ze behaalden een knappe dertiende plaats. Er deden vijftien landen mee. Jody Pijper heet inmiddels Ibernice Macbean, terwijl Ibernice zich nu kortweg Pijper laat noemen, om verwarring te voorkomen. Inmiddels is de groepsnaam veranderd in Sergio & The Seniors. Sergio was in 2004 de manager van de Belgische inzending van het Eurovisiesongfestival 2004: zijn vroegere partner in Touch of Joy: Xandee, die vroeger Sandy werd genoemd, en door haar ouders Sandra was gedoopt.

Eind 2006 werd hij samen met Sandrine André (Ingrid Simons) de winnaar van “Just The Two Of Us”. Ze deden samen, de titel zegt het al, als enige mee. De overige Seniors moesten thuisblijven. Eind december raakte ook bekend dat de entertainer een exclusiviteitscontract tekende met de VTM en zo afscheid nam van de Vlaamse publieke omroep VRT. Hij zal De Foute Quiz presenteren, en in het najaar van 2007, zeg maar nu, zal Sergio de programma’s Ranking the Stars, Sterren Door Het IJs en een nieuw seizoen van De Foute Quiz presenteren.

Heerlijke man.

Wat als ik geen dichter maar charmezanger geworden was

Die zaterdagavond deed ik de televisie aan,
de kleurige lamp die lawaai maken kan, ik zie
een man die wel wat van Alfred Schaffer heeft
maar dan twintig jaar later, Alfred, sorry, ik zie
een charmezanger die hard heeft geleefd.

Die zaterdagavond verscheen de charmezanger
op zijn retour in beeld, een zanger met een zonnebril
die hard want zij gelooft in mij van de dode Hazes
een zaal inzong, ergens, diep in de provincie, niet
erg subtiel, niet blij, het laatste couplet floot
op zijn vingers, sorry Alfred, maar hij was
helemaal jij, alsof ik in een onzekere
toekomst kon kijken. Hoe anders
kan een man op wie je helemaal niet lijken wil
zo sterk op iemand anders lijken.

Zag ik nu jou, Alfred, maar dan twintig jaar
later, of zie ik de zanger van twintig jaar geleden,
toen hij nog boeken las, gedichten heeft geschreven.
Nog voor het lied was afgelopen riep hij
dat we allemaal onze handen
in de lucht moesten steken, ook thuis.
Hij deed het ons voor. In polonaise
ging het, de hele kamer door.

+

Geplaatst in Log