Berichten van de deurmat

Als ik zo’n mat had, had ik vast een plof gehoord.
De plof van de bundel Kastanjegedichten, dichters op de bres voor de paardenkastanje, meer dan honderd dichters schreven speciaal voor deze boom een nieuw gedicht. En één van hen was ik. De bundel werd, zo mag men aannemen, gedrukt op houtvrij papier. (www.uitgeverijpassage.nl)

Driemaandelijks tijdschrift in boekvorm Raster, nummer 115, presenteert, onder gastredactie van Janna en Richtje Reinsma, een aflevering met de omineuze oproep LEES MIJ op het omslag, en bevat onder andere een essay van Bertram Mourits over het microgenre van de eenzame uitvaart-gedichten binnen de poëzie, en het verslag van eenzame uitvaart nummer 55 van F. Starik, dichter van dienst: Maria Barnas. Uitgegeven door de Bezige Bij.

Iris Pronk publiceerde in dagblad Trouw een serie schrijftips, ingedeeld op genre, gebaseerd op de gesprekken die zij met tal van deskundigen voerde. Een liefdesbrief, een reisverhaal, een bouquetreeksroman, een familiegeschiedenis, een rouwgedicht: en daar komt de specifieke deskundigheid van F. Starik in zicht. Daarom ploft ook dit boek op de afwezige mat. ‘Schrijven doe je zo.’ Tal van nuttige tips worden verstrekt, aangevuld met voorbeelden uit de bestaande literatuur. Uitgegeven door dagblad Trouw i.s.m. uitgeverij Querido. Bij het boek kunnen lezers van Trouw een schrijfcursus volgen, en als ze veel geluk hebben, wordt hun bijdrage beoordeeld door meneer Starik zelf.

E-zine Meander heeft geen deurmat nodig, elektronische lezers vinden een dezer dagen in hun postvak een uitputtend interview met de oprichter van de Vereniging der Vomitisten, wat verder ook maar als een grapje bedoeld was.

Tenslotte wacht de mat op het lijvige overzicht van 25 jaar Nederlandstalige poëzie (1980-2005) in 666 en een stuk wat gedichten, ingeleid en bezorgd door Chrétien Breukers, uitgegeven door BnM, waarin F. Starik met een ruime keuze is vertegenwoordigd.

Op de deurmat zal geschreven staan: Welkom.

.

Geplaatst in Log